Przepis i sposób przygotowania na: Roladki schabowe ze szpinakiem i mascarpone
2. Szpinak wrzucamy na rozgrzaną patelnię nasmarowaną masłem. Przykrywamy i rozmrażamy na bardzo wolnym ogniu. Smażymy, aż odparuje woda.
3. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz śmietankę. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy jeszcze 2 minuty ciągle mieszając. Zdejmujemy z ognia.
4. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
5. Na środek plastra schabu nakładamy 1 czubatą łyżkę zimnego farszu. Zawijamy brzegi roladki i jeśli jest taka potrzeba spinamy wykałaczką (ja ich nie używam).
6. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej (tyle, żeby zakrywał roladki do połowy). Ostrożnie wkładamy roladki, stroną na której jest ślad po zawinięciu do dołu aby się nie rozpadły. Roladki smażymy na średnim ogniu po 5-6 minut z każdej strony.