Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Roladki z kukurydzianego kurczaka ze szpinakiem

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

piersi z kurczaka 4 szt. (z kukurydzianego)
liście szpinaku 300 g
ser żółty 50 g
cebula biała 1 szt.
ząbek czosnku
mleko 50 ml
masło 1 łyżka
olej rzepakowy 1 łyżka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki z kukurydzianego kurczaka ze szpinakiem

Kroki postępowania

1
Moja dzisiejsza propozycja to pieczone roladki z kukurydzianego kurczaka, mocno nadziane szpinakiem :) Danie jest pożywne i bardzo zdrowe. Oprócz cennych właściwości jakie niesie za sobą szpinak, możemy mieć pewność, że mięso wykorzystane do roladek jest zdrowe. Dlaczego? Roladki zostały przygotowane z kurczaka hodowanego bez użycia hormonów i antybiotyków oraz karmionych paszą wolną od GMO, zawierającą minimum 50 % kukurydzy. Takie kurczaki hodowane są w dogodnych warunkach, z dostępem do naturalnego światła oraz wybiegu, a ich mięso jest niesamowicie smaczne, delikatne i soczyste. Piersi z kurczaka kukurydzianego mają lekko złocistą barwę, są nieco słodsze w smaku i mniejsze od tych zwykłych. Serdecznie polecam :)

PRZYGOTOWANIE:

Cebulkę kroimy w kostkę, szklimy ją na maśle, a następnie dodajemy liście szpinaku, które smażymy do momentu, aż zmiejszą swoją objętość. Następnie podlewamy całość odrobiną mleka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę muszkatołową i dusimy wszystko przez chwilę. Na koniec szpinak doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i studzimy zawartość.
Krok 1 - Roladki z kukurydzianego kurczaka ze szpinakiem foto
2
Oczyszczone piersi z kukurydzianego kurczaka rozbijamy lekko tłuczkiem przez folię spożywczą, aby uniknąć rozerwania się delikatnego mięsa. Rozbite piersi oprószamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 2 - Roladki z kukurydzianego kurczaka ze szpinakiem foto
3
Następnie układamy na piersiach ostudzony szpinak oraz kawałki żółtego sera i zawijamy roladki.
Krok 3 - Roladki z kukurydzianego kurczaka ze szpinakiem foto
4
Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem, skrapiamy je także odrobiną oleju oraz doprawiamy solą i pieprzem. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stpni C i pieczemy około 30 - 35 minut na termoobiegu.

Życzę smacznego! :)
Krok 4 - Roladki z kukurydzianego kurczaka ze szpinakiem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 09.11.2015 17:09
Bardzo lubię takie połączenie :)
luna76 09.11.2015 15:58
wspaniała propozycja na pyszny obiad :)
Joannasz3190 09.11.2015 13:49
Pyszności :)
RenataZ-et 09.11.2015 13:39
ciekawa propozycja
ilka01 09.11.2015 13:32
fajny pomysł
Aleksandra/Olcia 09.11.2015 12:34
porządnie napakowane :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak