Przepis i sposób przygotowania na: Rosół domowy
Po tym czasie wylewamy wodę, płuczemy mięso i ponownie zalewamy je zimną wodą (około 2,5-3 litrów). Zagotujemy, w między czasie zdejmujemy szumowiny, po zagotowaniu zmniejszamy gaz i gotujemy na wolnym ogniu 30 min.
Po pół godzinie gotowania na wolnym ogniu i zdjęciu szumowin, dodajemy obrane warzywa, opaloną pod palnikiem cebulę, natkę pietruszki, ziele angielskie, liście laurowe, grzybek, 1 płaską łyżeczkę soli i pieprz. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 2-3 godzin.
Wyjmujemy warzywa oraz mięso, jeśli jest potrzeba przecedzamy przez sitko i dodatkowo doprawiamy solą.
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, nakładamy na talerze, zalewamy rosołem i podajemy z posiekaną natką pietruszki i pokrojoną marchewką z rosołu.
* mięso z rosołu możemy wykorzystać do farszu na pierogi albo krokiety.