Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ryż z marchewką i brokułem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż 200 g
marchewka 1 duża
brokuł 1 średni
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
masło 1 łyżka
olej ryżowy 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Porada

Jako dodatek do gorącego ryżu można podać zimną kwaśną śmietanę lub jogurt grecki, albo sos czosnkowy.

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z marchewką i brokułem

Brokuła umyć osączyć i podzielić na różyczki. Zagotować wodę, lekko posolić i wrzucić kawałki brokuła. Ugotować do miękkości i odcedzić zachowując wywar.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wsypać do wywaru brokułowego, dolać łyżkę oleju ryżowego - wsypać ryż i ugotować do miękkości, aby wchłonął cały płyn - pod koniec można szczelnie nakryć i pozostawić do spęcznienia wyłączając płomień.
Do miękkiego ryżu dodać łyżkę masła i pokrojonego brokuła - wymieszać i oprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać jako osobne danie albo jako dodatek do mięs i ryb.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolanta53 26.04.2015 07:54
bardzo lubie taki ryz z warzywami:-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak