Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z prostym sosem pomidorowym
Aby łatwiej obrać pomidora można go wcześniej włożyć na 1-2 minuty do wrzątku, a następnie zalać zimną wodą. Jeśli jednak nie przeszkadzają Wam skórki pomidorów można je zostawić, ponieważ potrawa i tak później zostanie zmiksowana.
Tak przygotowane pomidory wraz z posiekaną porą dodajemy do cebuli, lekko podsmażamy wszystko razem przez 2-3 minuty, delikatnie mieszając. Następnie zmniejszamy gaz i dodajemy do potrawy posiekaną świeżą bazylią (,jeśli nie mamy świeżej bazylii możemy dodać suszonej). Przykrywamy pokrywką i wszystko dusimy na małym ogniu, aż pomidory zmiękną. Co jakiś czas lekko mieszamy potrawę.
Następnie nasz sos zdejmujemy z ognia, wszystko przelewamy do misy blendera. Doprawiamy solą ziołową i szczyptą pieprzu. Wszystko miksujemy, do uzyskania pożądanej konsystencji sosu (ja wolę jak w sosie zostaną wyczuwalne kawałki pomidorów). Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy.
Na talerze układamy ugotowany ryż i podajemy go z naszym pomidorowym sosem ziołowym. Wierzch potrawy można posypać posiekaną porą.