Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka bankietowa
2. Krążki rozłóż na talerzu i lekko posyp solą.
3. Odłóż na 15 minut, po tym czasie obróć warzywa i ponownie posól i odłóż na kolejne 15 minut.
4. Połóż oba warzywa na grillu i smaż 5 minut.
5. Pomidora i mozzarellę pokrój w krążki o grubości około 1cm.
Wersja z kapelusikiem
1. Połóż krążek bakłażana, następnie pomidora, listek bazylii, mozzarellę i cukinię.
2. Powtórz czynność raz jeszcze i na górę połóż „kapelusik” z pomidora.
Wersja przebita wykałaczką
1. Połóż krążek bakłażana, posmaruj go dipem z suszonych pomidorów (w moich przepisach pod nazwą "Przysmak Denisa".
2. Następnie połóż plasterek pomidora, listek bazylii i mozzarellę.
3. Na wierzch połóż cukinię i posmaruj ją Przysmakiem Denisa.
4. Powtórz czynność raz jeszcze i na górę połóż suszonego pomidora oraz kilka listków bazylii.
5. Przebij całą „sałatkę” wykałaczką. Całość polej dobrą oliwą z oliwek i posyp suszoną bazylią. Dodatkowo możesz lekko skropić kremem balsamicznym.
Smacznego!