Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka grecka ze słoika
Przygotowanie
Przygotować winegret: do salaterki wlać sok z cytryny, dodać szczyptę soli i energicznie mieszać trzepaczką rózgową aż sól się rozpuści. Stopniowo dolewać oliwę, ciągle mieszając aż do połączenia się składników. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą, dodać suszone oregano i wymieszać.
Winegret wlać na dno słoika, dodać odcedzoną ciecierzycę jeśli jej używamy, następnie ogórki (np. pokrojone w "spaghetti" obieraczką do julienne lub spiralizerem, lub po prostu pokrojone w kosteczkę).
Dodać bazylię jeśli jej używamy, pokrojone pomidorki, fetę, czerwoną cebulę i pokrojone oliwki. Zakręcić. Można zabrać do pracy lub przygotować wcześniej i wstawić do lodówki. Przed podaniem delikatnie wymieszać przekręcając słoikiem i wyłożyć na talerz.