Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka jarzynowa
1 kg marchwi,
500 g białej pietruszki,
300 g ziemniaków,
10 jaj,
1 słoik ogórków,
3 cebule,
1,5 słoiczka majonezu,
1 puszka groszku konserwowego,
pieprz,
sól,
musztarda.
Przygotowanie:
Marchew, ziemniaki i pietruszkę gotujemy w skórce do miękkości. Studzimy. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Marchew, pietruszkę i ziemniaki obieramy ze skórek i drobno kroimy w kostkę. Jajka obieramy i również kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, drobno kroimy i sparzamy. Ogórki osączamy i drobno kroimy w kostkę. Przekładamy do miski, dodajemy groszek, majonez. Dodajemy pieprz, sól oraz musztardę. Mieszamy i pozostawiamy na jakiś czas w lodówce aby składniki „przegryzły się” a i taka schłodzona sałatka lepiej smakuje.