Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka po grecku z rzodkiewką, marchwią i ziołami
Oliwki odsączyć od nadmiaru zalewy (można poprzekrajać na połówki).
Paprykę umyć, usunąć gniazdo i pokroić w chude krążki (na szerokość).
Cebulę obrać i również pokroić w cienkie krążki (obręcze).
Marchewkę ostrugać i pokroić w cienkie plasterki (mogą być też cieniutkie paseczki za pomocą nożyka szczelinowego).
Rzodkiewki umyć, a następnie pokroić na cieniutkie plasterki.
Sałatę umyć i porozrywać liście na drobniejsze kawałki (przeważnie liść na 4 kawałki).
Tak przygotowane składniki ułożyć w salaterce wg własnego pomysłu - wymieszane, warstwowo, kompozycyjnie. Całość polać oliwą z dodatkiem ziół, soli, pieprzu i octu winnego.
Smacznego ;)