Kapustę oczyść, poszatkuj. Oprósz cukrem i solą, wymieszaj, ugniataj palcami, odstaw na kilka minut. W tym czasie obierz marchewkę, opłucz, osusz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz, posiekaj, ułóż na sicie, oprósz cukrem i przelej wrzątkiem. Ostudź. Oczyść strąki papryki, pokrój w cieniutkie paseczki. Pomidory umyj, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne,a miąższ potnij wzdłuż na cieńsze paski. Gałązkę natki odłóż do dekoracji, resztę posiekaj. Majonez utrzyj na gładko z jogurtem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Sos dopraw solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Do kapusty dodaj marchewkę, cebulę, natkę, połowę pomidorów oraz paprykę. Wszystko wymieszaj z przygotowanym sosem. Sałatkę udekoruj odłożonymi cząstkami pomidorów i natką.