Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z młodej sałaty i marynowanej rzodkiewki
Rzodkiewki dokładmie myjemy , obcinamy końcówki i kroimy w cienkie plasterki.
Marynata.
w słoiku mieszamy olej , sok z cytryny , miód .
Doprawiamy solą , pieprzem , dodajemy czarnuszkę. Do marynaty wrzucamy plasterki rzodkiewki , zakręcamy słoik i potrząsamy do wymieszania się składników. Odstawiamy do lodówki.
Proces marynowania trwa trzy dni, w tym czasie kilka razy potrząsamy słoiczkiem dla równomiernego marynowania rzodkiewek.
Potem już jest prościej.
Dokładnie płuczemy sałatę , osuszamy , ogórek obieramy i kroimy w plasterki.
Ser kroimy w drobne kosteczki , szynkę w cienkie paski.
Wszystko wykładamy na salaterkę i polewamy marynowanymi rzodkiewkami wraz z sokiem .