Przepis i sposób przygotowania na: SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM
Sałatka z tuńczykiem to bardzo popularne danie, które można przygotować na wiele okazji. Świetnie sprawdza się jako poczęstunek na przyjście gości, ale także codzienne śniadania, obiad czy kolację. W tym przepisie na sałatkę z tuńczykiem wykorzystano czerwoną fasolę, którą możecie zastąpić również białą. Dodatek chrupiących ogórków konserwowych, kukurydzy czy groszku nadaje sałatce ciekawej struktury. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Jeśli jesteście zwolennikami lżejszych sałatek, to zrezygnujcie z sosu na bazie musztardy i majonezu, a wybierzcie oliwę i sok z cytryny. do tego sól, pieprz i sałatka gotowa.
Wykonanie:
1. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać ze skorupek i pokroić w drobną kostkę.
2. Tuńczyka odsączyć z sosu, posiekać drobno, dodać do jajek. Odsączony z wody groszek, kukurydzę i fasolę czerwoną również dodać do jajek i tuńczyka.
3. Ogórki konserwowe i paprykę czerwoną pokroić w drobną kostkę, dodać do pozostałych składników. Wymieszać.
4. Dać po łyżeczce musztardy i majonezu, sól i pieprz do smaku, wszystko wymieszać. Odstawić do lodówki na około 2 godziny.