Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z tuńczykiem i sosem musztardowym
Sałatka z tuńczyka może się składać z różnych składników, które łączy dobrze dobrany sos. Robiąc sałatkę, pamiętajcie, że sos musi pasować do wszystkich komponentów dania. Jednym z uniwersalnych sosów do sałatki z tuńczykiem jest sos musztardowy. Wymieszanie 2 rodzajów musztard z olejem (lub oliwą), sok z cytryny i przyprawy stworzą pyszna emulsję, która idealnie połączy wszystkie składniki sałatki.
Sos do sałatki z tuńczykiem:
Olej mieszamy z obiema musztardami. Doprawiamy do smaku miodem, solą i pieprzem.
Sałatka:
Mix sałat dokładnie płuczemy, odsączamy na sicie. Układamy w dużej misce lub na 3 talerzach.
Pomidora dokładnie myjemy i kroimy w ćwiartki talarków (możemy go również obrać ze skórki, jest to wskazane, gdy nie wiemy czy nie spryskano go "wspomagaczami").
Cebulę obieramy, kroimy w cienkie półksiężyce lub piórka.
Na sałacie układamy pomidora i cebulę.
Polewamy przygotowanym wcześniej sosem.
Przybieramy kawałkami tuńczyka i pokrojonym w kostkę serem feta.