Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z wątróbką i sosem malinowo-balsamicznym
Połączenie delikatnej wątróbki drobiowej z rukolą i owocami to hit. Sałatka z wątróbką i malinami - kwestia smaku i osobistych preferencji - zgadzamy się co do tego. Ale nie od dziś wiadomo, że wątróbka lubi towarzystwo owoców - malin, truskawek i borówek. Sos z malin i octu balsamicznego to wyjątkowy dodatek do tej sałatki.
Sałatka z wątróbką i malinami - krok po kroku:
Wątróbkę myjemy i oczyszczamy z błonek. Do miseczki wlewamy mleko i na ok. 20 minut wrzucamy do niego wątróbkę.
Większą część malin przekładamy do miseczki, pozostałe zostawiamy w całości do sałatki. Dodajemy do miseczki syrop z agawy oraz ocet balsamiczny i całość blendujemy.
Nasz sos przekładamy do garnuszka i dodajemy trochę wody i gotujemy. Następnie przelewamy całość przez drobne sitko.
Wątróbkę wyciągamy z mleka. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
Na talerzu przy pomocy pędzelka robimy kreskę z sosu malinowego. Następnie układamy rukolę. Na rukolę kładziemy naszą wątróbkę, drobno pokrojoną cebulkę, całe maliny oraz wiórki parmezanu. Polewamy wszystko sosem oraz jak ktoś lubi dodatkowo samym octem balsamicznym.