Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Sałatka z wątróbką i sosem malinowo-balsamicznym

4.0
(28)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Sałatka z wątróbką - kwestia smaku i upodobań! Ale naprawdę warto zrobić ten przepis. Rukola, smażona wątróbka, maliny i parmezan to świetne połączenie!

Składniki:

wątróbka drobiowa 1 kilogram
rukola 1 opakowanie
maliny świeże 30 dag
syrop z agawy 2 łyżki
ocet balsamiczny 2 łyżki
szalotka 0,5 sztuki
parmezan 2 łyżki
mleko 1 szklanka
mąka 3-4 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z wątróbką i sosem malinowo-balsamicznym

Połączenie delikatnej wątróbki drobiowej z rukolą i owocami to hit. Sałatka z wątróbką i malinami - kwestia smaku i osobistych preferencji - zgadzamy się co do tego. Ale nie od dziś wiadomo, że wątróbka lubi towarzystwo owoców - malin, truskawek i borówek. Sos z malin i octu balsamicznego to wyjątkowy dodatek do tej sałatki. 

Sałatka z wątróbką i malinami - krok po kroku:

1

Wątróbkę myjemy i oczyszczamy z błonek. Do miseczki wlewamy mleko i na ok. 20 minut wrzucamy do niego wątróbkę.

2

Większą część malin przekładamy do miseczki, pozostałe zostawiamy w całości do sałatki. Dodajemy do miseczki syrop z agawy oraz ocet balsamiczny i całość blendujemy.

3

Nasz sos przekładamy do garnuszka i dodajemy trochę wody i gotujemy. Następnie przelewamy całość przez drobne sitko.

4

Wątróbkę wyciągamy z mleka. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.

5

Na talerzu przy pomocy pędzelka robimy kreskę z sosu malinowego. Następnie układamy rukolę. Na rukolę kładziemy naszą wątróbkę, drobno pokrojoną cebulkę, całe maliny oraz wiórki parmezanu. Polewamy wszystko sosem oraz jak ktoś lubi dodatkowo samym octem balsamicznym.

Jeśli lubisz wątróbkę drobiową, to wiesz, że można ją przyrządzić na wiele sposobów: usmażyć, zrobić z jabłkami, w sosie własnym, czy użyć jako farsz do kurczaka albo wykorzystać do pasztetu. Poniżej masz kilka sprawdzony przepisów na:

 

Wątróbka drobiowa 

Wątróbka w sosie własnym

Wątróbka z jabłkiem

Kurczak nadziewany wątróbką 

Pasztet z mięsa z rosołu z wątróbką

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania96 11.10.2014 12:29
hmm wątróbka z malinami...ciekawe jaki ma to smak
Ada-Gaba 07.08.2014 20:02
pięknie podane
jasiek 13.06.2014 19:13
wspaniały smak
Ola1young 04.06.2014 11:31
ekskluzywne danie :)
Adamorek 08.05.2014 15:01
wyrafinowane smaki
iziona 05.04.2014 22:24
To nie moje klimaty smakowe, ale zdjęcie przeapetyczne :)
monia2005 05.04.2014 19:14
bardzo ciekawy przepis na pewno do wypróbowania
Christopher 05.04.2014 18:26
Moje smaki,też robię taki sos malinowy ,nie tylko do wątróbki.
Beatris 05.04.2014 15:11
To coś w 100% dla mnie, uwielbiam takie połączenia...
caralajna 05.04.2014 13:09
intrygujące połączenie smaków, świetna prezentacja
luna76 05.04.2014 12:19
ciekawe połączenie :)
sylwia_sl 05.04.2014 12:06
Wątróbka i maliny wg mnie idealne połączenie
IwonaDD 05.04.2014 10:48
wygląda wspaniale
Paolcia 05.04.2014 10:27
to nie dla mnie...
Mniam 05.04.2014 10:01
Ciekawe i bardzo oryginalne połączenie smaków. Przy najbliższej okazji wypróbuję.
Wiktoria29 05.04.2014 09:09
piękne zdjęcia, danie super podane
Edith85 05.04.2014 08:57
fajne połączenie smaków
kornelcia 05.04.2014 08:15
rewelacyjnie podane...pychota
gotujebochce 05.04.2014 00:17
http://gotujebochce.blogspot.com/2014/04/saatka-z-watrobka-i-sosem-malinowo.html :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak