Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka ze smażonych bakłażanów
Bakłażany należy przygotować dzień wcześniej. Umyć, odciąć końce, obrać wzdłuż ze skórki pozostawiając co 3 cm nienaruszone pasma skórki. Pokroić w plasterki, posolić.Pozostawić na noc. Bakłażany obsuszyć na ręczniku jednorazowym z obu stron, usmażyć na tłuszczu z obu stron, obsuszyć z nadmiaru tłuszczu.Cebulę posiekać, podsmażyć, obsuszyć z nadmiaru tłuszczu. Pomidory pokroić, lekko podsmażyć, odłożyć na talerz.Ocet wlać do patelni , doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia. Bakłażany, pomidory, cebulę włożyć na płaski talerz. Czosnek posiekać, posypać sałatkę. dodać sól i zalać sosem. Sałatkę posypać posiekaną natką pietruszki.