Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka ziemniaczana
Kroki postępowania
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i odparować. Gdy ostygną, pokroić w dużą kostkę.
![Krok 1 - Sałatka ziemniaczana foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/salatka-ziemniaczana49-2.jpg)
Pora oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić średnio drobno. Wrzucić do ziemniaków.
![Krok 2 - Sałatka ziemniaczana foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/salatka-ziemniaczana50-2.jpg)
Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Obrać ze skorupek i pokroić w dużą kostkę. Jedno żółtko odłożyć do posypania.
![Krok 3 - Sałatka ziemniaczana foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/salatka-ziemniaczana52-2.jpg)
Do miski z ziemniakami i porem dodać pokrojone jajka,
![Krok 4 - Sałatka ziemniaczana foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/salatka-ziemniaczana53-2.jpg)
![Krok 5 - Sałatka ziemniaczana foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/salatka-ziemniaczana51-2.jpg)
Porcje sałatki nakładać na talerze, posypać koperkiem i pokruszonym żółtkiem. Podawać z ogórkiem kiszonym.
Najlepiej smakuje chłodzona kilka godzin, wtedy smaki się przegryzą. Sałatka świetnie pasuje do mięs i kiełbasy z grilla
![Krok 6 - Sałatka ziemniaczana foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/salatka-ziemniaczana54-2.jpg)