Przepis i sposób przygotowania na: Sałatkowy puchar księżniczki
2.Cebulę przekroić na pół i ugotować na parze (ok.15 minut).
Po tym czasie z jednej połówki wyjąć środek, można też wykroić mały otwór i włożyć do niego pomidorka, tak by przypominał brylant na pucharze.
Drugą połówkę tak zciąć, żeby po postawieniu na nią pucharu - nie zsuwał się (patrz foto).
3.Gruszkę obrać, usunąć gniazdo nasiennie, a nastąpnie pokroić na ósemki.
4.Na patelnie wsypać cukier,nie mieszać, położyć na niego gruszki, dodać masło.Posypać szczyptą cynamonu. Smażyć chwilę na dużym ogniu, tak by cukier się skarmelizował, a gruszki nabrały lekko brązowego koloru. Dodać rodzynki i smażyć jeszcze chwilę razem.
5.Bukiecik sałat opłukać, wysuszyć, dodać do niego skarmelizowane gruszki z rodzynkami i wymieszać.Następnie przełożyć sałatkę do pucharku z cebuli.
Podawać od razu.
Sałatka ta zazwyczaj smakuje dzieciom ze względu na jej słodkawy smak i delikatne liście młodej sałaty.
Smacznego dla wszystkich małych księciów i księżniczek.