Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Satay (oryginalnie ognisty!)

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 400 gram
mielona trawa cytrynowa 4 łyżki
szalotka 2 sztuki
czosnek 3-4 ząbki
papryczka chili 1-2 sztuk
imbir 1 kawałek wielkości paznokcia
Kurkuma mielona Prymat 1 łyżeczka
kolendra mielona 2 łyżki
kminek 2 łyżeczki
sos sojowy 3 łyżki
sos rybny 4 łyżki
cukier brązowy 5-6 łyżek
olej roślinny 2 łyżki

Porada

W tym przepisie użyłem ciemnego sosu sojowego, gdyż słoność ma pochodzić od sosu rybnego. Ciemny sos w kuchni azjatyckiej używany jest bardziej dla koloru, jasny używany jest powszechnie zamiast soli.

Przepis i sposób przygotowania na: Satay (oryginalnie ognisty!)

Kroki postępowania

1
Zaczynamy od namoczenia wykałaczek w wodzie (niech się moczą do końca - unikniecie przypalenia). Kolejna jest marynata. Wszystkie składniki (oprócz kurczaka :D) wrzucamy do blendera (większe składniki, jak szalotka, czy chilli tniemy wcześniej na mniejsze części). Włączamy blender na kilka minut. Spróbujcie marynaty! Powinna być SŁODKA i SŁONA. Wtedy końcowy satay będzie najlepszy. Jeśli nie czujecie słodyczy, dodajcie trochę cukru, jeśli zaś nie jest dość słony, dodajcie więcej sosu rybnego. Dla dodatkowej ostrości możecie dodać kolejną papryczkę, albo pieprz kajeński.
Krok 1 - Satay (oryginalnie ognisty!) foto
2
Kurczaka kroimy na paski, wrzucamy do miski i zalewamy marynatą. Mieszamy kurczaka, aby dokładnie obtoczył się w marynacie. Zostawiamy go na co najmniej godzinę, chociaż podobno najlepsze jest po 24 godzinnym marynowaniu (dajcie znać w komentarzach, jeśli ktoś potrafi jedzenie tak do przodu planować :P)
Krok 2 - Satay (oryginalnie ognisty!) foto
3
Kiedy kurczak będzie gotowy nadziewamy go na wykałaczki. Jeśli pasek kurczaka jest za długi, to go zawracamy i nabijamy drugi raz.
Krok 3 - Satay (oryginalnie ognisty!) foto
4
Grilujemy. Po pierwszym odwróceniu glazurujemy resztą marynaty z miski.

Podajemy z ryżem jaśminowym oraz sosem orzeszkowym jako dip.
Krok 4 - Satay (oryginalnie ognisty!) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 09.01.2015 12:06
pyszne te kotleciki
miszelka 09.01.2015 10:04
Muszę kiedyś spróbować :)
w mojej kuchni 09.01.2015 08:47
ależ to smacznie doprawione
R'n'G Kitchen 09.01.2015 07:33
Fajny i ciekawy przepis
olkaaa 09.01.2015 07:25
chętnie spróbuję
zabcia117 09.01.2015 06:54
świetny pomysł :)
ice cubes 09.01.2015 00:20
dobry obiad :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak