Przepis i sposób przygotowania na: Schab pieczony z jabłkami
Patelnię rozgrzać, wlać łyżkę oliwy i obsmażyć zamarynowany schab, ze wszystkich stron.
Mięso przełożyć do formy. Odrobiną wody (3-4) łyżki wymyć smak po smażeniu z patelni.
Mięso wstawić na godzinę do piekarnika temperatura 180 stopni. Podlać 1/2 szkl. wody.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki. Tak samo postępujemy z cebulą .
Jabłka i cebulę dodajemy do podpieczonego mięsa i z powrotem wkładamy do piekarnika tym razem na ok 40 minut.
Po upieczeniu wyjąć z formy jabłka i cebulę, włożyć do miksera, zalać sosem spod pieczeni – zmiksować.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Mięso włożyć do ciepłego ale wyłączonego piekarnika na ok 15 minut.
Schab kroimy w plastry i polewamy sosem.
Smacznego!!!