Przepis i sposób przygotowania na: Schab z szynkowaru
Kroki postępowania
Schab umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
![Krok 1 - Schab z szynkowaru foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/schab-z-szynkowara21-2.jpg)
Zagotować wodę i lekko ostudzić. Dodać przyprawy - sól, pieprz czosnkowy, cukier, majeranek, paprykę, roztłuczony pieprz kolorowy, żelatynę i całość wymieszać.
![Krok 2 - Schab z szynkowaru foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/schab-z-szynkowara22-2.jpg)
Do szynkowaru włożyć woreczek.
![Krok 3 - Schab z szynkowaru foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/schab-z-szynkowara23-2.jpg)
Do woreczka włożyć schab, wlać przygotowaną marynatę i zawiązać.
![Krok 4 - Schab z szynkowaru foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/schab-z-szynkowara24-2.jpg)
Zamknąć szynkowar i odstawić do lodówki na 48 godzin - niech mięso się zamarynuje.
![Krok 5 - Schab z szynkowaru foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/schab-z-szynkowara25-2.jpg)
Do garnka wlać ciepłą wodę i na dno położyć ściereczkę. Włożyć szynkowar aż woda osiągnie około 80 stopni, zmniejszyć ogień i tak parzyć ponad dwie godziny.
Pilnować, aby woda się nie gotowała. Po ugotowaniu ostudzić szynkowar w zimnej wodzie i włożyć na noc do lodówki. Polecam!
![Krok 6 - Schab z szynkowaru foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/schab-z-szynkowara26-2.jpg)