Przepis i sposób przygotowania na: Schabowe pod szynkową chmurką
schab b/k - 4 plastry,
ogórek konserwowy - 4 małe sztuki,
ser żółty - 100g,
szynka gotowana - 120-150g,
jajo,
majonez - lekko kopiasta łyżka,
olej do smażenia,
jajo i bułka tarta do panierki,
sól, pieprz ziołowy,
vegeta,
pieprz mielony,
kolendra i papryka słodka mielona,
oregano.
PRZYGOTOWANIE:
Schabowe umyć i dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozbić je pod folią z obu stron drewnianym tłuczkiem. Lekko posolić i posypać pieprzem ziołowym. Jajo rozbełtać z odrobiną vegety. Mięso umoczyć w jaju, następnie w bułce tartej i przełożyć na gorący olej. Smażyć z obu stron na rumiano, przełożyć do naczynia zaroodpornego. Ogórki pokroić w cienkie plastry i ułożyć na schabowych. Jajo rozbełtać z majonezem, przyprawić pieprzem, papryką słodką, kolendrą i oregano. Ser żółty starkować na tarce o małych oczkach, szynkę pokroić w drobna kostkę. Jajo, szynkę oraz ser dokładnie razem wymieszać i ułożyć na schabowych. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 15 minut w 200 stopniach. Udekorować natką pietruszki.