Przepis i sposób przygotowania na: Serniczki z malinową i czekoladową dekoracją
50 g malin + 1 łyżeczka cukru
lub
50 g gorzkiej czekolady + 1,5 łyżki śmietanki 30%
Wszystkie składniki na serniczki umieścić w misie i zmiksować na gładką masę. Tylko do połączenia składników.
Maliny zmiksować, przetrzeć przez sitko i wymieszać z cukrem.
Czekoladę rozpuścić ze śmietanką w kąpieli wodnej.
Formę na muffiny wyścielić papilotkami. Ciastka drobno pokruszyć i do każdej papilotki wsypać ok. 1 łyżeczki. Na pokruszone ciastka wylać masę serową.
Na masie serowej zrobić dekorację malinową, lub czekoladową nakładając łyżeczką maleńkie kleksy i wykałaczką robiąc ozdobne esy-floresy.
Serniczki upiec w kąpieli wodnej (foremkę włożyłam w naczynie żaroodporne wypełnione gorącą wodą). Jeśli nie macie takiego naczynia, umieśćcie w piekarniku jeden poziom niżej naczynie z gorącą wodą.
Piekarnik nagrzać do 180°C. Wstawić formę i piec 10 minut, po tym czasie obniżyć temperaturę do 110°C i piec jeszcze ok 15 minut (powierzchnia serniczków powinna być ścięta, nie pieczemy do tzw. suchego patyczka). Wyłączyć piekarnik i uchylając drzwiczki zostawić w nim serniczki do przestudzenia, ok 30 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, ostudzić i włożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej 12).
Smacznego :)