Przepis i sposób przygotowania na: Sernik
Kroki postępowania
Margarynę utrzyj z cukrem pudrem i trzema żółtkami. Następnie dodaj do nich 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia oraz ok. 1 szklanki mąki, tak, aby masa nie była zbyt gęsta.
Rozsmaruj go w tortownicy o śr. 28cm wyłożonej papierem i upiecz w temp. 170 st. C. Gdy się zrumieni - wyjmij go z pieca.
Masło utrzyj z cukrem pudrem. Dodawaj stopniowo po jednym żółtku; przy czwartym dodaj trochę sera. Przy każdym kolejnym żółtku należy dodać kolejną część sera.
Piecz około godziny w temperaturze 170 st. C. i pozostaw w piekarniku do wystygnięcia.
Dwa białka wymieszaj z cukrem pudrem, tak, aby nie było grudek i lukier był gęsty. Częścią pomaluj wierzch sernika.
Do reszty lukru dodaj kakao i namaluj nim na białek powierzchni kółka. Następnie przeciągaj patyczek od środka na zewnątrz, tak, aby powstał ładny wzór.
Przy malowaniu wzorku trzeba uważać na lukier czekoladowy i kółka malować z ogromną precyzją, co mi się nie udało. Za to zaręczam, że sernik jest naprawdę pyszny!