Przepis i sposób przygotowania na: Sernik cytrynowy z puree malinowym (pieczony)
Kroki postępowania
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, a następnie wklepać w dno tortownicy wysłanej papierem do pieczenia.
(Boków nie wyściełać i niczym nie smarować.)
Spód podpiec (*) (w rozgrzanym piekarniku) około 15 minut w 180 stopniach.
Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie połączyć za pomocą miksera.
(Kolejność jest dowolna. Masę należy mieszać tylko do połączenia się składników. Nie warto jej napowietrzać, aby sernik nie opadł podczas pieczenia.)
Całość przelać na ciasteczkowy spód i delikatnie wyrównać.
Następnie należy wziąć wykałaczkę i po całości "rysować" mniejsze/większe okręgi.
(W obu wersjach ciasto będzie idealnie gładkie i nie popęka.)
Sposób 1.
Tortownicę (bez masy) należy dwukrotnie i szczelnie owinąć folią aluminiową, a następnie wypełnić masą.
Większą formę o wysokich bokach wstawić do rozgrzanego piekarnika i do połowy napełnić wrzącą wodą.
Następnie do tak przygotowanej blaszki wstawić torownicę z ciastem.
Piec około 55-60 minut (**) w 170-175 stopniach.
(Gotowy sernik powinien być ścięty, a wierzch sprężysty.)
Upieczony sernik wyjąć z piekarnika, usunąć folię spożywczą i po ostudzeniu schłodzić w lodówce - najlepiej przez całą noc.
Sposób 2.
Na spodzie piekarnika ustawić blachę/naczynie żaroodporne z wodą.
Sernik piec około 55-60 minut w 170-175 stopniach.
Ciasto ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić (całą noc) w lodówce.