Przepis i sposób przygotowania na: Sernik niebiański
Twaróg miksujemy przez ok. 3 minuty. Dodajemy mąkę wymieszaną z cukrem, następnie śmietanę, jajka i aromat waniliowy. Tortownicę z zewnątrz dokładnie zabezpieczamy folią aluminiową. Wylewamy masę serową. Tortownicę wstawiamy do większego naczynia żaroodpornego i do niego (do połowy wysokości sernika) wlewamy wrzątek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 45 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i pieczemy kolejne 30 minut. Studzimy w piekarniku przez godzinę przy uchylonych drzwiczkach.
Śmietanę na polewę mieszamy z cukrem pudrem i rozsmarowujemy na wierzchu sernika. Chłodzimy ok. 6 godzin w lodówce, a przed podaniem brzegi dekorujemy skórką pomarańczową.