Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Sernik z białą czekoladą

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 300 g
masło 200 g
cukier 100 g
jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z białą czekoladą

Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić na pół godziny do lodówki. Następnie rozwałkować i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200 stopni przez ok 15-20 minut aż ciasto się zarumieni. Ostudzić.

Masa serowa:
1 kg sera białego mielonego
6 jajek
3 żółtka
2 białe czekolady
250 g cukru pudru

Czekolady rozpuścić. Ser połączyć z jajkami, dodać czekoladę i cukier puder. Wylać na ciasto i wsadzić do rozgrzanego piekarnika do 160 stopni na 45-50 minut.


Wierzch:
400 ml kwaśnej śmietany
3 łyżki cukru pudru

Kwaśną śmietanę połączyć z cukrem pudrem i posmarować wierzch ciasta. Wstawić na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Sernik studzimy, następnie wsadzamy najlepiej na noc do lodówki.
Ciasto najlepiej smakuje na następny dzień po ostudzeniu w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aisza1 20.09.2013 13:01
nie przepadam za sernikiem, ale jestem ciekawa jak smakuje z białą czekoladą
Milena87 19.09.2013 20:24
naprawdę jest bardzo smaczny, bo jadłam taki, polecam:)
Konczi 16.09.2013 16:12
uwielbiam serniki, taki z czekoladą musi być pyszny
everay 15.09.2013 20:32
sernik to ciacho numer 1
Gary Michy 15.09.2013 19:16
świetny sernik, pycha! :)
Megg 15.09.2013 18:15
uwielbiam serniki, pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak