Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z białą czekoladą i wiśniami
Kroki postępowania
Mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj żółtka, oraz posiekane zimne masło, całość zagnieć tak, aby powstała jednolita kula ciasta.
![Krok 1 - Sernik z białą czekoladą i wiśniami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sernik-z-biala-czekolada-i-wisniami1-2.jpg)
Wstaw na 20 minut do lodówki. Po tym czasie nakłuj ciasto gęsto widelcem, włóż do nagrzanego do 195*c piekarnika i podpiec przez 10-12 minut. Wyjmij i ostudź.
![Krok 2 - Sernik z białą czekoladą i wiśniami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sernik-z-biala-czekolada-i-wisniami2-2.jpg)
![Krok 3 - Sernik z białą czekoladą i wiśniami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sernik-z-biala-czekolada-i-wisniami3-2.jpg)
Wstaw do piekarnika na grzanie góra dół na temp 140*c i piecz 70 minut.
Studź przy otwartych drzwiczkach piekarnika aż do całkowitego wystudzenia.
![Krok 4 - Sernik z białą czekoladą i wiśniami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sernik-z-biala-czekolada-i-wisniami4-2.jpg)
Krem z białej czekolady:
Kremówkę podgrzej w rondelku, ale nie gotuj, dodaj połamaną czekoladę, odczekaj 2-3 minuty po czym wymieszaj dokładnie.
Do całkiem zimnej masy dodaj ser mascarpone i zmiksuj blenderem na mus, wstaw na kilka godzin lub całą noc do lodówki.
Następnego dnia ubij mikserem na sztywny krem,
![Krok 5 - Sernik z białą czekoladą i wiśniami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sernik-z-biala-czekolada-i-wisniami5-2.jpg)
Wstaw do lodówki do schłodzenia.
Słodkich wypieków!
![Krok 6 - Sernik z białą czekoladą i wiśniami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sernik-z-biala-czekolada-i-wisniami6-2.jpg)