Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z jabłkami i migdałami
Mąkę, proszek do pieczenia- 1 łyżeczka, żółtka jaj, masło, cukier drobny i śmietanę łączymy ze sobą. Zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i wykładamy na wysmarowaną olejem i wyścieloną pergaminem blachę.
Następnie na ciasto smarujemy dżem truskawkowy.
Masa serowa:
Ser miksujemy z jajami, dodajemy proszek do pieczeni- 1 łyżeczka, a także cukier do smaku i cukier waniliowy. Dokładnie miksujemy.
Wykładamy masę serową na ciasto.
Wkładamy do piekarnika na 1 godzinę, do piekarnika rozgrzanego przez pierwsze pół godziny do temperatury 190 stopni, a potem zmniejszamy do 180 stopni.
Masa jabłkowa:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Smażymy z dodatkiem około 1 szklanki cukru. Pod koniec Smażenia jak jabłka zaczną się robić miękkie dodajemy galaretkę i jeszcze kilka minut smażymy.
Jak sernik się upiecze wykładamy masę serową na wierzch. Na koniec posypujemy sernik płatkami migdałowymi. Wkładamy sernik jeszcze na 10 minut do temperatury 180 stopni.
Kroimy ciasto dopiero po ostygnięciu.
Smacznego!