Przepis i sposób przygotowania na: sernik z karmelem
mąka 1 szklanka ,margaryna zimna 1/4 kostki siekamy dodajemy 2 żółtka szybko zagniatamy ,zawijamy w folię spożywczą i na pół godz. wstawiamy do lodówki.
do miski wsypuję cukier i żółtka miksuję na kogel -mogel,dodaję twaróg oraz budyń.
śmietanę ubijam dodaję do masy delikatnie mieszać na koniec dodaję ubitą pianę z białek.wszystko bardzo delikatnie mieszam .
okrągłą blaszkę wykładam papierem do pieczenia ,wyklejam ciastem kruchym dno i boki ,boki na wys.3-4 cm.
podpiekam około 10 minut. na podpieczone ciasto wylewam masę serową i piekę godzinę -160 stopni po godzinie
piekarnik wyłączam i zostawiam na cała noc .
krem karmelowy:
na patelnię wsypuję cukier jak się skarmelizuje dolewam śmietanę(mały ogień) i mieszam.
po 5 minutach(mieszać) krem powinien zgęstnieć .
zimny sernik polewam kremem karmelowym i dekoruję karmelem.