Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z makiem przekładany herbatnikami
Ucieramy mak z masłem ,jajkami ,żółtkiem ,maka i proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami.
Dodajemy sparzone rodzynki .
1/3 masy makowej wykładamy na dno formy.
Układamy an niej herbatniki i dociskamy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp 180 stopni C i pieczemy 20 minut.
MASA SEROWA:
Na masę serową miksujemy ser żółtkami ,cukrem ,mąką ziemniaczana i kaszą manną.
Do masy skrobiemy ziarenka z laski wanilii.
Masę wykładamy na masę makową ,a na nią resztę masy makowej odłożonej wcześniej.
Wygładzamy łyżką.
Ciasto pieczemy 1 godzinę .jeśli wierzch się rumieni przykrywamy folią aluminiową .
Ciasto studzimy w piekarniku ,a następnie w formie, a potem 5 godzin w lodówce.
Polewamy lukrem : 4 łyżki cukru pudru + sok z cytryny i posypujemy wiórkami.