Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z malinami
300 g herbatników maślanych
90 g masła
40 g czekolady
Herbatniki rozdrobnić za pomocą blendera. Czekoladę połamać,przełożyć do rondelka i rozpuścić razem z masłem. Połączyć z rozdrobnionymi herbatnikami i dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przełożyć do formy i wyrównać łyżką,wyklejając dno oraz boki. Wstawić do lodówki na 20 minut.
Masa twarogowa:
1 kg twarogu sernikowego w wiaderku
4 jajka
1 szkl. drobnego cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego (użyłam cukier domowej roboty)
2 budynie waniliowe po 40 g
Twaróg utrzeć z żółtkami i cukrami na gładką masę,dodać budynie w proszku i ubite na sztywną pianę białka. Delikatnie wymieszać i wlać na przygotowany spód ciasteczkowy. Powtykać świeże maliny w masę twarogową,wstawić do piekarnika i piec 60 minut w 200 stopniach. Po wystudzeniu polukrować sernik.