Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z pomarańczą na herbatnikach
Twaróg zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku, wystarczy jeden raz.
Sparzone wrzątkiem pomarańcze zetrzeć na tarce do miski z twarogiem.
Żółtka, cukier, aromat waniliowy w robocie zmiksować na białą masę z 4 minuty na największych obrotach, dodać zielony twaróg, budyń, kaszę mannę.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do sernika i delikatnie łyżką wmieszać z sernikiem.
Forma silikonowa 25x25 cm, na dnie rozłożyć podwójnie herbatniki, wylać masę serową.
Na serniku poukładać plastry pomarańczy bez skórki, bez pestek, piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut, w formie dobrze wystudzić.
Czekoladę roztopić w garnuszku ze śmietaną, polewa będzie gładka.
Polewę gorącą wylać na sernik i rozsmarować na pomarańczach, schować w chłodne miejsce do zastygnięcia polewy.