Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z truskawkami Eli
masa serowa:
1 kg sera białego
2 jajka
2 budynie śmietankowe
1 kostka masła
1 szklanka cukru
1 kg truskawek
5 białek
1 szklanka cukru
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki ciasta zagnieść.Jedną trzecią ciasta zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażalnika.Resztą ciasta wylepić dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Truskawki umyć,odsączyć i usunąć szypułki.Ser zmielić w maszynce z sitkiem z drobnymi oczkami.Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę.Dodać jajka i jeszcze chwilę ucierać.Do masy serowej dodać budynie i wymieszać.Masę serową wyłożyć na ciasto.
Na serze ułożyć truskawki.Większe przekroić na pół i ułożyć przecięciem do góry.
Białka ubić z cukrem i mąką ziemniaczaną.Ubite białka wyłożyć na truskawki.Na wierzch zetrzeć na tarce z dużymi oczkami ciasto wyjęte z zamrażalki.Piec około 70 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.Smacznego!