Przepis i sposób przygotowania na: Sernikowe babeczki z jagodami
Mąkę z proszkiem i cukrem pudrem przesiać na stolnicę, dodać żółtko, cukier waniliowy i margarynę.
Zagnieść szybko ciasto w razie potrzeby dosypać jeszcze mąki żeby się nie kleiło.
Owinąć je w papier śniadaniowy i odstawić na chwilę do schłodzenia.
Ser:
Serek homogenizowany wymieszac dokładnie z jajkiem i proszkiem budyniowym.
Schłodzone ciasto rozwałkować, wyciąć szklanką kólka. Foremki wysmarować margaryną, wykładać je ciastem i napełniać serem.
Jeśli robimy bez ciasta to po prostu nalewamy serek do wysmarowanej tłuszczem foremki.
Pieczemy w 180' ok. 20 minut.
Ze środka babeczki wybrać łyżeczką odrobinę sera, zjeść i nałożyć w to miejsce łyżeczkę jagód ;-)
Dobre i na zimno i na ciepło.
RADA : zamiast jagód możemy użyć malin, truskawek czy jeżyn, a nawet ulubionego dżemu lub rozpuszczonej czekolady.