Przepis i sposób przygotowania na: SeroMak czyli sernik i makowiec 2w1
1. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy żółtka i posiekane masło. Wszystko mieszamy (rękami lub w robocie kuchennym), aż powstanie ciasto przypominające kruszonkę.
2. ¾ ciasta przesypujemy do prostokątnej formy o wymiarach 30x5 cm i delikatnie ugniatamy palcami.
Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopni przez 15 minut.
3. Na podpieczony spód wykładamy masę serową (jeśli nie jest słodka, wcześniej rozcieramy ją z cukrem) i masę makową w formie naprzemiennych „kleksów”.
Na jedna warstwę nadzienia układamy kolejną z tym, że na ser układamy mak, a na mak – ser.
4. Posypujemy resztą ciasta, aby powstała kruszonka.
5. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy 40 minut w 180 st.