Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ślimaczki z rodzynkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dag
drożdże świeże 3 dag
jajko 1-2 szt
mleko 3,2% 1/4 L
cukier 10 dag
sól 1/2 łyżeczki
masło 10 dag
cukier waniliowy 1 łyzeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ślimaczki z rodzynkami

Mąkę przesiać do miski, dodać pokruszone drożdże wymieszane w letnim mleku, rozpuszczone ostudzone masło, sól, cukry, jajko i wyrobić na jednolite i elastyczne ciasto drewnianą łyżką. Gdy będzie odstawało od brzegów przykryć i odstawić w ciepłym mi9ejscu do wyrośnięcia na ok. 60minut. Gdy podwoi swoja objętość wyłożyć na podsypaną mąką stolnice, krótko zagnieść i rozwałkować na prostokąt o grubości ½ cm. Posmarować ciasto stopionym masłem i posypać Rodzynkami.
Tak przygotowane ciasto zwinąć w ciasny rulon i pokroić na plastry 2 cm.
Ułożyć je na natłuszczonej blasze , i jak troszkę podrosną piec je ok. 25 minut w 200stC.
Wyjąć i ciepłe posypać cukrem pudrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 26.10.2015 19:16
Coś pysznego.
gusia1000 26.10.2015 18:37
Pyszna słodkość.
Bernadeta1 26.10.2015 18:03
super słodkości
Agnieszka-87-25 26.10.2015 14:48
pyszne ślimaczki ;)
joannaa24 26.10.2015 14:21
Ślicznie wyglądają
ania2610 26.10.2015 13:22
pyszne drożdżówki!
Anna169Hosz 26.10.2015 13:20
Apetyczne ślimaczki.
JulkaTomeczek 26.10.2015 13:01
Bardzo ładnie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak