Przepis i sposób przygotowania na: Ślimak drożdżowy z twarogiem
Kroki postępowania
W ciepłym mleku rozpuścić cukier i drożdże. Wlać do misy robota. Dodać jogurt, jajko (w temperaturze pokojowej), sok z cytryny, roztopione masło. Na koniec wsypać mąkę i szczyptę soli. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
![Krok 1 - Ślimak drożdżowy z twarogiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/slimak-drozdzowy-z-twarogiem1-2.jpg)
W tym czasie przygotować farsz: twaróg ugnieść widelcem z żółtkiem, cukrem i sokiem z cytryny. Kruszonka: zmieszać wszystkie składniki w palcach albo w rozdrabniaczu.
![Krok 2 - Ślimak drożdżowy z twarogiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/slimak-drozdzowy-z-twarogiem2-2.jpg)
Gdy ciasto wyrośnie, wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść.
![Krok 3 - Ślimak drożdżowy z twarogiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/slimak-drozdzowy-z-twarogiem3-2.jpg)
Rozwałkować na prostokąt, na środku rozsmarować farsz, zawinąć w rulon, a następnie uformować ‘ślimaka’.
![Krok 4 - Ślimak drożdżowy z twarogiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/slimak-drozdzowy-z-twarogiem4-2.jpg)
Przełożyć do formy (ok. 21-23cm średnicy), odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.
![Krok 5 - Ślimak drożdżowy z twarogiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/slimak-drozdzowy-z-twarogiem5-2.jpg)
Wierzch ciasta posmarować białkiem, posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40-45 minut.
![Krok 6 - Ślimak drożdżowy z twarogiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/slimak-drozdzowy-z-twarogiem6-2.jpg)
Wystudzić na kratce
![Krok 7 - Ślimak drożdżowy z twarogiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/slimak-drozdzowy-z-twarogiem7-2.jpg)