Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Śliwki renklody z kardamonem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier
woda
kardamon

Przepis i sposób przygotowania na: Śliwki renklody z kardamonem

Kroki postępowania

1
Umyte śliwki przekładamy do wyparzonych słoików. Jeśli wybieramy słoje litrowe wsypujemy ok.1,5-2 czubatych łyżek cukru (w zależności jak słodkie/dojrzałe mamy śliwki- jeśli bardzo słodkie to zmniejszamy ilość cukru do półtorej łyżki).
Krok 1 - Śliwki renklody z kardamonem foto
2
Dodajemy też po kilka ziaren kardamonu (ok.7-9 na słoik). Zalewamy przegotowaną wodą i zakręcamy. Wstawiamy do garnka napełnionego wodą i pasteryzujemy od chwili zagotowania ok. 25-30 minut.
Krok 2 - Śliwki renklody z kardamonem foto
3
Tak przygotowane śliwki możemy po otwarciu jeszcze rozcieńczyć z wodą albo pić taki pyszny syrop/kompot:)
Krok 3 - Śliwki renklody z kardamonem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 13.09.2013 18:46
ciekawy musi być ich smak
2milutka 13.09.2013 07:56
ciekawy przepis:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak