Przepis i sposób przygotowania na: Słodkie bułeczki z kruszonką
Kroki postępowania
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i łyżkę cukru. Do misy robota wsypać mąkę, sól i resztę cukru. Wlać rozczyn, dodać roztrzepane jajko i rozpuszczone, przestudzone masło. Wyrobić jednolite ciasto, przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
![Krok 1 - Słodkie bułeczki z kruszonką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/slodkie-buleczki-z-kruszonka1-2.jpg)
W tym czasie przygotować kruszonkę. Wsypać składniki do rozdrabniacza i posiekać. Można też przygotować ją tradycyjnie w palcach. Wstawić do lodówki.
![Krok 2 - Słodkie bułeczki z kruszonką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/slodkie-buleczki-z-kruszonka2-2.jpg)
Gdy ciasto wyrośnie, wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść. Podzielić na 8 równych części.
![Krok 3 - Słodkie bułeczki z kruszonką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/slodkie-buleczki-z-kruszonka3-2.jpg)
Z każdej z nich uformować kuleczkę, ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić do napuszenia na około 30 minut.
![Krok 4 - Słodkie bułeczki z kruszonką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/slodkie-buleczki-z-kruszonka4-2.jpg)
Po tym czasie bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25 minut.
![Krok 5 - Słodkie bułeczki z kruszonką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/slodkie-buleczki-z-kruszonka5-2.jpg)
Wystudzić na kratce
![Krok 6 - Słodkie bułeczki z kruszonką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/slodkie-buleczki-z-kruszonka6-2.jpg)