Przepis i sposób przygotowania na: Słodkie i chrupkie faworki
Przepis na:
- faworki
- słodkość na Tłusty Czwartek
- słodką przekąskę
Kroki postępowania
Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj żółtka, śmietanę, spirytus i szczyptę soli. Wszystko dokładnie wyrób. Jeśli ciasto będzie się kleiło do ręki, to podsyp jeszcze trochę mąką. Kilkakrotnie uderz wałkiem w ciasto, złóż je na pół i znowu wyrabiaj. Ciasto odstaw na 10-15 minut.
![Krok 1 - Słodkie i chrupkie faworki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/faworki34-2.jpg)
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowuj i pokrój nożem w paski o szerokości 2 centymetrów.
![Krok 2 - Słodkie i chrupkie faworki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/faworki35-2.jpg)
W środku każdego paska zrób nacięcie i przewiń przez nie jeden koniec.
![Krok 3 - Słodkie i chrupkie faworki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/faworki36-2.jpg)
Smaż na rozgrzanym tłuszczu i odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Po ostudzeniu posyp obficie cukrem pudrem.
![Krok 4 - Słodkie i chrupkie faworki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/faworki37-2.jpg)