Przepis i sposób przygotowania na: Słodkie rożki filo z serem i owocami
Brązowy cukier łączymy z cynamonem.
Masło topimy.
Bierzemy arkusz ciasta, dokładnie smarujemy go masłem, posypujemy mieszanką cukru i cynamonu, układamy na nim kolejny arkusz. Ponownie smarujemy masłem i posypujemy cukrem. Czynności powtarzamy aż uzyskamy 4 warstwy ciasta. Ostatnią warstwę również smarujemy masłem i posypujemy cukrem.
Ciasto kroimy na długie prostokąty - krótszy bok powinien mieć około 15 centymetrów. Przy krótszym boku wykładamy serek utarty z żółtkiem i cukrem waniliowym oraz skórką z cytryny.
Na masie serowej układamy czarne porzeczki. Zwijamy ciasto zamykając farsz na kształt trójkąta na całej długości prostokąta.
Pieczemy ok. 15-20 minut w 190 stopniach.