Przepis i sposób przygotowania na: Smażona skórka pomarańczowa w syropie
Kroki postępowania
Po upłynięciu czasu moczenia wkładamy skórki do rondelka i zalewamy czystą wodą. Zagotowujemy, a następnie gotujemy ok. 10 minut. Następnie wodę odlewamy, a skórki studzimy.
![Krok 1 - Smażona skórka pomarańczowa w syropie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/smazona-skorka-pomaranczowa-w-syropie1-2.jpg)
Oczyszczoną z albedo skórkę kroimy wedle potrzeby: na kosteczkę, w paseczki lub julienne.
![Krok 2 - Smażona skórka pomarańczowa w syropie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/smazona-skorka-pomaranczowa-w-syropie2-2.jpg)
100 g skórek - 300 g cukru - 125 ml wody
Do rondelka wsypujemy cukier, dodajemy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy do momentu, kiedy powstanie syrop. Do syropu wrzucamy skórki pomarańczowe i gotujemy na małym ogniu 5 do 10 minut. Mieszamy cały czas kontrolując, aby skórki zostały dokładnie nasączone syropem. Odstawiamy do wystudzenia do następnego dnia.
Na drugi dzień skórkę zagotowujemy - powinna być już teraz prawie przezroczysta. Dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny i gotujemy jeszcze przez chwilę. Taką skórką napełniamy słoiczki. Przechowujemy w lodówce do dwóch miesięcy. Słoiczki można również pasteryzować, wtedy czas przechowywania wydłuży się.
![Krok 3 - Smażona skórka pomarańczowa w syropie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/smazona-skorka-pomaranczowa-w-syropie0-2.jpg)