Przepis i sposób przygotowania na: Smerfetka
Kroki postępowania
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier ubijać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitej piany dodawać żółtka wymieszane z 2 łyżkami wody,octem i na końcu wsypać mąki, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem blachy,włożyć do piekarnika,piec 25 minut w 180 stop.
![Krok 1 - Smerfetka foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/smerfetka14-2.jpg)
Zagotować 1,5 szkl. mleka z cukrem. Pozostałą szklankę mleka rozrobić z 5 łyżkami mąki i wlać na gotujące się mleko, zagotować, ostudzić masę budyniową. Margarynę rozetrzeć. Do margaryny dodawać po łyżce zimnego budyniu z mąki, miksować by powstała puszysta masa. Na samym końcu do masy dodać 3 łyżki stężałej galaretki, wymieszać
![Krok 2 - Smerfetka foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/smerfetka15-2.jpg)
Galaretki rozpuścić w 1 szkl wrzącej wody, dokładnie rozmieszać. Do miski wsypać śnieżki,zalać mlekiem,ubijać mikserem na sztywno. Do ubitej pianki stopniowo dodawać po łyżce lekko ściętej galaretki, cały czas ubijając
![Krok 3 - Smerfetka foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/smerfetka11-2.jpg)
Galaretki rozpuścić w 0,5 litra wrzącej wody, odstawić do stężenia.
![Krok 4 - Smerfetka foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/smerfetka13-2.jpg)
Na biszkopt wyłożyć masę budyniową, ułożyć na niej delicje. Przykryć ciastka pianką,na piankę wylać galaretki.
![Krok 5 - Smerfetka foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/smerfetka12-2.jpg)
![Krok 6 - Smerfetka foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/smerfetka10-2.jpg)