Przepis i sposób przygotowania na: śniadaniowe słodkie bułeczki z gruszką
Do miski wsypujemy mąkę (ja przesiałam przez sitko), drożdże,sól, kardamon, jajko,cukier z wanilią oraz mleko z dodatkami.
Całość mieszamy, następnie wyrabiamy aż ciasto stanie się elastyczne i będzie odklejało się od rąk (jeśli ciasto jest zbyt kleiste można dodać trochę mąki) Następnie przełożyć ciasto do czystej miski, zakryć folią spożywczą i zostawić ciasto na noc.
W dniu pieczenia z ciasta formujemy kulki, lekko spłaszczamy dłonią, kładziemy na blaszce z papierem do pieczenia i odstawiamy
do napuszenia się ciasta ok.30 min.
Następnie za pomocą szklanki odbić zgłębienie, dodać pokrojoną gruszkę oraz kandyzowaną skórkę pomarańczy. Całość posypać lekko cukrem z wanilią.
Bułeczki posmarować mlekiem.
Piec w rozgrzanym piekarniku 180 stopni ok.20 minut.