Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Sola Eli w winie z grzybami

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Sola z grzybami - zmodyfikowany przepis według kuchni Jane Austen.

Składniki:

ryba

sola filet 1 kg

bulion

bulion warzywny 2 kostki
natka pietruszki 8 gałązek
koperek świeży 8 gałązek
cebula 1 szt.
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 4 ziarna
skórka cytrynowa 1 kawałek
skórka razowego chleba 1 kawałek

dodatki do bulionu

masło 82% 4 dag
mąka pszenna 4 dag
sól 5 szczypt
Pieprz czarny mielony Prymat 5 szczypt
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 4 szczypty

pozostałe składniki

białe wino wytrawne 225 ml
podgrzybki 25 dag
sok z cytryny 10 kropli

dodatki

natka pietruszki 1 duża łyż.
cytryna 1 szt.

Porada

Potrawę można przygotować z inną delikatną rybą.

Przepis i sposób przygotowania na: Sola Eli w winie z grzybami

przygotowanie bulionu

1

Do 850 ml wody dodać kostki bulionu warzywnego, ziarenka pieprzu, natkę, koperek, skórkę cytrynową, cebulę przekrojoną na połowę, skórę chleba i gotować aż wyparuje połowa płynu.

2

Bulion przecedzić do głębokiej patelni, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

przygotowanie sosu

1

Masło wymieszać z mąką, połowę dodać w małych kawałkach do wywaru i mieszać aż się całkowicie rozpuści.

2

Do sosu wlać wino, dodać grzyby (małe kapelusze), sok z cytryny i gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.

przygotowanie ryby

1

Umyte, osuszone filety soli przekroić w poprzek na dwie części każdy.

2

Do sosu włożyć kawałki filetów soli i podgrzewać kilka minut na małym ogniu, aż ryba się zagotuje.

przygotowanie potrawy

1
Filety i grzyby wyjmować łyżką cedzakową i układać na podgrzany półmisek.
2

Sos zagęścić resztą masła z mąką.

3

Cytrynę dokładnie umyć i pokroić w plasterki. Rybę polać odrobiną sosu, posypać natką pietruszki i ozdobić plasterkami cytryny.

Krok 3 - Sola Eli w winie z grzybami foto
4
Pozostały sos podawać w sosjerce. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 28.06.2020 16:19
Dobra ryba.
Doradca Smaku 02.09.2019 08:17
Daj znać, jak smakowało ;)
Doradca Smaku 03.01.2021 21:16
Eli_555 cieszę się, że smakowała :) Zapraszam do odwiedzenia innych kategorii przepisów. Znajdziesz tam również wiele ciekawych inspiracji. Pozdrawiam, Doradca Smaku.
eli_555 03.01.2021 03:40
Rybka była pyszna.
danielek 31.08.2019 20:08
Fajny przepis na rybę.Trzeba wypróbować :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak