Przepis i sposób przygotowania na: Sola Eli w winie z grzybami
przygotowanie bulionu
Do 850 ml wody dodać kostki bulionu warzywnego, ziarenka pieprzu, natkę, koperek, skórkę cytrynową, cebulę przekrojoną na połowę, skórę chleba i gotować aż wyparuje połowa płynu.
Bulion przecedzić do głębokiej patelni, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
przygotowanie sosu
Masło wymieszać z mąką, połowę dodać w małych kawałkach do wywaru i mieszać aż się całkowicie rozpuści.
Do sosu wlać wino, dodać grzyby (małe kapelusze), sok z cytryny i gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
przygotowanie ryby
Umyte, osuszone filety soli przekroić w poprzek na dwie części każdy.
Do sosu włożyć kawałki filetów soli i podgrzewać kilka minut na małym ogniu, aż ryba się zagotuje.
przygotowanie potrawy
Sos zagęścić resztą masła z mąką.
Cytrynę dokładnie umyć i pokroić w plasterki. Rybę polać odrobiną sosu, posypać natką pietruszki i ozdobić plasterkami cytryny.