Przepis i sposób przygotowania na: Sos curry z papryką i cukinią
Cukinię obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tej samej tarce.
Posiekać cebulę i paprykę.
Warzywa wsypać do dużego rondla, dodać trochę soli, podlać wodą i dusić 30-45 minut pod przykryciem.
Następnie dolać olej, sok pomarańczowy i ocet, dodać kurkumę i curry, wyciśnięty czosnek, otartą skórkę i sok z cytryn, kucharka oraz miód.
Wymieszać i dusić, aż część soku odparuje - zmiksować.
Sos doprawić do smaku i zapasteryzować w średnich słoiczkach.
Sos nadaje się na zimno, jako keczup lub składnik marynaty do mięsa, ale także na gorąco do ryżu, makaronu, drobiu czy ryb.
Jabłka powinny być kwaśne np. Antonówki, a młodej cukinii nie trzeba obierać i można użyć żółtej.