Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Sos morelowy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

morele 250 g
cukier brązowy 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
skórka z cytryny 1/2 szt
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
tymianek 2 gałązki
brązowy rum 40 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Sos morelowy

Morele po umyciu pozbawiłem pestek, pokroiłem na mniejsze cząstki. Przełożyłem do małego rondelka, dodałem cukier, sok oraz 2 gałązki świeżego tymianku. Dusiłem do rozparowania moreli – zmiksowałem blenderem. Przełożyłem na sito, przetarłem. Ponownie przelałem do rondla. Podgrzałem, dodałem rum, dodałem mąkę ziemniaczaną, rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Zdjąłem z ognia, wymieszałem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 20.06.2016 16:21
sosik musi być przepyszny
benka 16.06.2016 19:36
Ciekawy smak.
Barbara13 16.06.2016 18:46
ciekawy sosik
IZABELA29 16.06.2016 16:06
pewnie bardzo pyszny
cukiereczek 16.06.2016 12:36
aksamitny,rewelacyjny
Madzai 16.06.2016 12:31
Wspaniały :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak