Przepis i sposób przygotowania na: Sos pieczarkowy II
100 g pieczarek,
30 g cebuli,
50 g masła,
40 g mąki,
250 ml rosołu,
1/8 litra śmietanki,
1/8 litra wytrawnego białego wina,
sok z cytryny,
2 żółtka,
pieprz,
sól.
Przygotowanie:
Pieczarki oczyszczamy, płuczemy i zdejmujemy skórkę z kapeluszy. Następnie cienko szatkujemy. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Przekładamy do pieczarek. Dodajemy sól, masło, pieprz. Skrapiamy wodą i wolniutko dusimy. Kiedy pieczarki będą już miękkie, przygotowujemy zasmażkę z wody i mąki. Mieszamy z rosołem, dodajemy do pieczarek. Mieszamy zagotowując. Dodajemy śmietankę oraz wino. Następnie dodajemy sok z cytryny oraz sól do smaku. Gotujemy. Przed podaniem mieszamy z surowymi żółtkami.