Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Sos Śmietanowy z kurkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurki 1 słoik litrowy
śmietana 18 proc 1 szklanka
cebula 1 szt
czosnek 1 ząbek
natka pietruszki do posypania
sok z cytryny 1 łyżeczka
masło klarowane 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
włoszczyzna suszona 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Sos Śmietanowy z kurkami

Kroki postępowania

1
Kurki dobrze wypłukać. Cebulę pokroić w kostkę. Nastawić patelnię dodać masło i wsypać cebule.
Krok 1 - Sos Śmietanowy z kurkami foto
2
Lekko przyrumienić cebulę, dodać kurki i smażyć na wolnym ogniu. Dodać czosnek przeciśnięty przez prasę, sok z cytryny, sól i pieprz oraz łyżeczkę suszonej włoszczyzny. Smażyć przez 10 min.
Krok 2 - Sos Śmietanowy z kurkami foto
3
Zalać śmietaną, zamieszać i jeszcze gotować przez parę minut do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu i smaku. Posypać posiekaną natką pietruszki.
smacznego :)
Krok 3 - Sos Śmietanowy z kurkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 30.07.2013 17:43
wyśmienity sosik:-)
pajbek 30.07.2013 15:48
Kurki w śmietanie, polecam. Super :-)
Mniam 30.07.2013 15:32
Smaczny sos.
Megg 30.07.2013 15:26
smaczny taki sosik
adelajda 30.07.2013 15:23
lubię kurki w śmietanie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak