Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

sos z suszonych grzybów

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

grzyby suszone 2-3 dkg
cebula 1 sztuka
Wywar: 1/3 litra
mąka pszenna 3 dkg
sól do smaku
tłuszcz 3 dkg
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: sos z suszonych grzybów

Grzyby starannie myjemy a następnie moczymy w wodzie przez kilka godzin.

Następnie gotujemy je 10-15 min ( od chwili zagotowania się) w wodzie w której się moczyły.

Grzyby odcedzamy i kroimy w drobną kostkę,wodę z gotowania grzybów zachowujemy.

Cebulę obieramy,drobno siekamy i dusimy na rozgrzanym tłuszczu,następnie dodajemy mąkę i rumienimy ją mieszając co jakiś czas.Rozprowadzamy wszystko wywarem z grzybów,doprawiamy solą i pieprzem a następnie dodajemy pokrojone grzyby.Delikatnie wszystko razem zagotowujemy.

Możemy dodać liścia laurowego lub ziele angielskie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 14.02.2017 10:24
bardzo smacznie wygląda
Mniam 04.03.2014 17:55
Pyszny i pachnący sos. Świetny do różnych dań.
iziona 04.03.2014 14:49
sos pyszny, a zdjęcie śliczne :)
adelajda 04.03.2014 12:47
lubię taki sosik
2milutka 04.03.2014 12:22
uwielbiam taki sosik:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak